Ved at vælge gardiner efter mål kan du opnå et luksuriøst og smukt resultat, der giver hele rummet et løft. Hvis du har mod på selv at lave gardiner efter mål, finder du herunder en guide til, hvad der skal til for at få et flot resultat. Det kræver tålmodighed og præcise opmålinger, men er hele arbejdet værd. 

Vi anbefaler i de fleste tilfælde, at få en ekspert til at hjælpe med opmåling og montering, da det giver det flotteste resultat. En ekspert kan desuden ofte se nogle helt andre muligheder, end du selv kan. 

Hvis du vil være sikker på, at få det resultat du drømmer om, anbefaler vi at få et uforpligtende tilbud fra en gardinekspert.

gardin i lette materialer der lader lyset igennem

Trin 1: Vælg de rette gardiner efter mål

Når du skal vælge gardiner til dit hjem, er det vigtigt at tænke på, hvordan de passer ind i rummet og til dit behov for lysregulering. Gardiner efter mål er en unik mulighed for at få det helt rigtige udseende, der passer til dine specifikke behov og stil.

Tilpassede gardiner er en god mulighed for at få et unikt touch i dit hjem, samtidig med at de er funktionelle og skaber en hyggelig stemning i hjemmet. Lad os tage et kig på, hvordan du vælger de rigtige gardiner til netop dit hjem.

Overvej din personlige indretningsstil

Gardiner efter mål garanterer ikke at de passer ind i din personlige indretning. Gardinerne skal også passe til stilen i dit hjem, og være i passende materialer og farver. Overvej hvilken stemning du ønsker at gå efter, og vælg gardiner der understøtter denne stil. Her er eksempler på forskellige stilarter, og på hvordan gardinerne er valgt så de passer til resten af indretningen.
gardiner fra gulv til loft i soveværelse på hotel
gardiner der passer til en victoriansk indretningsstil
gardiner der passer til en eklektisk indretningsstil

Vælg gardiner efter mål, der passer til rummet

Se på rummets indretning og vinduets udformning, når du vælger hvilken gardintype du ønsker. Her er forskellige eksempler på typer af gardiner, og nogle af de overvejelser du kan gøre dig ift. dine egne gardiner efter mål.

Lange gardiner

Gardiner fra gulv til loft får rummet til at syne større, men kun hvis der er plads nok til at de kan hænge frit. 

En af fordelene ved gulvlange gardiner er, at de kan hjælpe med at skabe højde i et rum. Dette kan være særligt nyttigt i rum med lave lofter. Lange gardiner vil nemlig føre øjet opad og skabe en illusion af mere plads. 

De lange længder kan skabe et imponerende udseende, der kan være perfekt til formelle rum som spisestuer eller stuer. De kan også være en god måde at tilføje farve eller mønster til et rum på en subtil og elegant måde.

Når du vælger gulvlange gardiner, er det vigtigt at vælge den rigtige længde og stil. Det er en god ide at tage hensyn til både rummet og din indretningsstil. Overvej at vælge gardiner, der er lidt for lange, da dette kan hjælpe med at skabe en flot draperingseffekt. Det giver desuden dine gardiner mere volumen og et mere luksuriøst look.

gardin og rullegardin fra gulv til loft
lange mørklægningsgardiner, solafskærmning
gardiner efter mål - tipas gardinerne i dybden - indretning med gardiner
korte foldegardiner

Korte gardiner

Korte gardiner, der stopper ved vindueskarmen indrammer vinduet, og giver mere fleksibilitet hvis der er møbler eller radiatorer placeret under vinduet. 

Hvis du ønsker at bevare en følelse af åbenhed i dit rum, kan korte gardiner være en god idé. De kan også være perfekte til mindre rum, hvor store og lange gardiner kan virke for tunge og overvældende.

Hvis dit vindue har en smuk udsigt eller er placeret i et naturskønt område, kan korte gardiner give dig mulighed for at nyde udsigten uden at skulle flytte gardinerne væk hver gang.

Korte gardiner kan skabe et mere afslappet og casual udseende i dit rum. De kan være perfekte til børneværelser eller sommerhuse, hvor du ønsker at skabe en følelse af lethed og afslapning.

Når du vælger korte gardiner, er det vigtigt at overveje den rigtige længde og stil, der passer til dit rum og din indretningsstil. Overvej gardiner i forskellige farver eller mønstre for at tilføje et strejf af personlighed og stil til dit hjem.

Persienner og rullegardiner

Persienner eller rullegardiner kræver ikke meget plads, og er et praktisk valg ift. solafskærmning. De gør dog ikke i sig selv meget væsen af sig ift. rummets indretning. De kan med fordel anvendes i kombination med mere dekorative gardiner for at opnå den ønskede funktionalitet i gardinløsningen. 

Rullegardiner er kendt for deres enkle og rene udseende og kan give et minimalistisk look til dit rum. De kan være en god idé i rum, hvor du ønsker at skabe en følelse af enkelhed og ro. 

Persienner er kendt for deres alsidighed og justerbarhed. De kan justeres for at give det ønskede niveau af lysindfald og privatliv, og de kan drejes i forskellige retninger for at give forskellige lysindfald og synsvinkler. Persienner kan være en god idé i rum, hvor du ønsker at have fuld kontrol over lysindfaldet og privatlivet, såsom soveværelser og badeværelser.

Begge typer gardiner kan være en god idé i rum, hvor pladsen er trang, da de ikke optager meget plads i rummet. De kan også med fordel anvendes i kombination med mere dekorative gardiner for at opnå den ønskede funktionalitet og stil i gardinløsningen. 

persienner i træ

Hav fokus på funktionalitet, når du vælger gardiner efter mål

Overvej hvilken funktionalitet dine nye gardiner efter mål skal have. I soveværelset kan det være en god idé at vælge gardiner med mørklægning, imens det i opholdsrum kan være rart med gardiner der lader lyset ind. Ofte er en kombinationsløsning det mest optimale, for at opnå alle de funktioner du ønsker af dine gardiner efter mål. 

Er du i tvivl om, hvilken type gardiner der passer ind i dit hjem? Så kan det være en hjælp at få en eksperts syn på sagen. Bestil et uforpligtende besøg af en gardinekspert, der kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige gardinløsning her.

Trin 2: Vælg materialer til dine nye gardiner

Når du har fundet ud af hvilken type gardiner du ønsker at lave efter mål, er det tid til at finde de rette materialer til at føre ideen ud i virkeligheden. Både valg af gardinstænger og stof har stor betydning for hvordan det endelige resultat bliver. Her får du nogle af de vigtigste elementer du bør overveje når du skal vælge gardiner efter mål. 

Gardinstænger: Vælg en metode til ophængning af dine gardiner efter mål

Gardinskinner er en diskret løsning til ophængning af gardiner. Her fastsættes gardinet i små glidere der kører i en skinne. Skinnens udformning gør gardinet let at håndtere og gliderne gør gardinet til at bevæge sig uden modstand. 

Gardinskinner er et oplagt valg til gardiner efter mål, da det er en diskret løsning, der får gardinet til at komme til sin ret. Skinnerne er for det meste smalle og kan installeres i loftet eller på væggen med et beslag. 

De har et moderne og elegant udtryk, der kan tilpasses til ethvert hjem.

gardiner efter mål

Gardinstænger er en løsning der giver stor fleksibilitet. Der findes forskellige  “ringe” til ophængning af gardiner på gardinstænger der giver forskellig effekt. 

Især hvis du selv ophænger gardinerne er gardinstænger en enkel løsning. Mange færdigsyede gardiner har indbyggede ringe til ophængningen af gardinerne, eller et rynkebånd monteret på bagsiden der giver forskellige muligheder for at opnå forskellige indtryk. 

Gardinstænger fås i mange forskellige farver og udformninger, og kan derfor let tilpasses forskellige indretninger og stilarter. 

gardiner efter mål - gardinstang med gult gardin i soveværelse

Gardinstof: Vælg den rette kvalitet

gardiner efter mål i tungt stof

Tunge stoffer: Velour og uld

Tætvævede stoffer i tungere kvalitet kan give et luksuriøst udtryk, og er oftest også mere dominerende i et rum. De er et godt valg til at holde lys ude og har en isolerende effekt over for både kulde og varme. 

Det tunge stof egner sig bedst til rum med god plads, da det ofte kan fylde for meget i små rum. Derudover er de et godt valg til rum der kræver mørklægning, f.eks. soveværelser eller hjemmebiografer.

 

gardin i lette materialer der lader lyset igennem

Lette stoffer: Hør og bomuld

Et tyndt vævet stof i lyse farver giver et let og luftigt udtryk til din indretning. Denne type gardiner lader lyset ind, samtidig med at de skaber privatliv.

Lette gardiner giver et moderne og elegant udtryk, og kan få et mørkt rum til at synes større og lysere. Tynde stoffer virker lysdæmpende, men er ikke egnede i f.eks. soveværelser hvor man ønsker et gardin der kan gøre rummet mørkt. 

gardiner efter mål - mønster eller ensfarvet

Mønster eller ensfarvede?

Et ensfarvet gardin skabere et mere roligt udtryk, hvorimod et mønstret gardin har en større effekt på indretningen. Vælg et materiale der passer til indretningen, og som du synes er smukt. 

Ved at vælge et mønstret gardin kan indretningen være mere enkel uden at rummet bliver kedeligt. Har du meget dominerende møbler i resten af rummet kan et ensfarvet gardin være med til at skabe et roligere udtryk.

Trin 3: Sådan måler du op dine nye gardiner efter mål

Når du er klar til at bestille gardiner efter mål, er det vigtigt at sikre, at du tager målene helt præcist. Her er en trin-for-trin guide til at først måle vinduets størrelse, og derefter tilpasse gardinernes mål for at opnå den ønskede effekt. Gentag trinnene for hvert vindue, du ønsker at hænge gardiner på.

Start med en opmåling af vinduet

gardin og rullegardin fra gulv til loft

Bredde: Mål bredden på dit vindue fra ydersiden af den ene vindueskarm til ydersiden af den anden.

Højde: Mål højden på dit vindue fra toppen af vindueskarmen til gulvet eller vindueskarmen – alt efter om du skal have gulvlange eller korte gardiner.

Dybde: Hvis der er hindringer for gardinerne, såsom vinduesrammen, håndtag eller en radiator der stikker ud fra væggen, er det vigtigt at tage højde for dem, når du måler op. Noter hvor langt fra væggen gardinet minimum skal hænge for ikke at komme i kontakt med disse.

Tilpasning af gardiner efter mål

Find den rigtige højde til gardinstangen

Højden afhænger typisk af størrelsen på dit vindue og den effekt du ønsker at dit gardin skal have. Oftest placeres gardinstangen min. 10-15 cm over vinduets øverste kant, men kan også placeres højere for at få vinduet til at syne større.

Gulvlange gardiner opmåles typisk til at svæve en lille centimeter over gulvet, men hvis du går efter et tungere eller mere romantisk udtryk, kan du sagtens gøre dem lange nok til at røre gulvet – gerne 2-5 cm længere end højden fra stangen til gulvet, alt efter hvor meget du ønsker at gardinet skal samle sig på gulvet.

Korte gardiner slutter typisk omkring 10 centimeter under vindueskarmen, eller 3 centimeter over en evt. radiator. Her kommet vinduets udformning ofte til at diktere mulighederne. 

Tip. Mål gardinets længde fra undersiden af gardinstangen eller de ringe som gardinet kommer til at hænge i. Det sikrer at du opnår den ønskede længde når gardinet kommer op at hænge.

Mål op til gardinstangens bredde

Skal gardinerne hænge inde i karmen bruger du blot målet fra karm til karm, men hvis gardinet skal hænge på væggen bør der tilføjes ekstra længe.

Gardinstangen bør nemlig være længere end vinduet er bredt. På den måde kommer gardinet ikke til at dække for vinduet, når de er trukket fra. Hvor meget længere gardinstangen skal være, afhænger af rummets udformning og det ønskede udtryk.

En god tommelfingerregel er at gardinstangen skal være min. 8-10 centimeter længere end vinduesåbningen på almindelige vinduer, men op til 25-30 centimeter hvis vinduet er meget stort.  Ved at gøre gardinstangen længere opnås der et mere luksuriøst udtryk, der får vinduet til at synes større.

Beslut dig for mængden af gardinstof

Når du har målt op til gardinstangens  placering, skal du tilføje ekstra gardinstof så gardinet kan folde flot, og opnå den rette drapering. En generel anbefaling er at købe et gardin, der er dobbelt så bredt som selv vinduesåbningen. Der er dog mange undtagelser til denne regel. Det kommer nemlig både an på, hvor store vinduerne er, og på hvilken ophængningsmetode du har valgt. 

Gardiner med store buer kræver f.eks. mere stof, end gardiner med rynkebånd gør. Ligeledes kan stoffets kvalitet og tykkelse også have indflydelse på hvor stort et stykke stof du skal bruge til at lave gardiner efter mål.  

Hvis du vælgerat sy dine gardiner selv, er der stor fleksibilitet ift. valg af stof, men ønsker du kun at tilpasse færdigsyede gardiner til dit hjem bliver mulighederne mere begrænsede. 

Er du i tvivl om præcist hvor meget stof der skal til for at opnå de gardiner du drømmer om? Eller har du svært ved at finde det helt rigtige match? Så husk at du altid kan få et gratis og uforpligtende besøg af en af vores gardin eksperter. De hjælper dig til at finde den helt rigtige gardinløsning til dig.

tykke gardiner til mørklægning
gardiner efter mål
hvide gardiner

Tips til ophængning af dine nye gardiner efter mål

Det behøver ikke at være svært at montere gardiner efter mål, så de får det helt rigtige udtryk. Du har allerede gjort forarbejdet, og nu gælder det om at føre dine gardindrømme ud i virkeligheden.

Montering af gardinstang

Vær opmærksom på at bore hullerne til monteringen af gardinstangen i den rette højde. 

  • Der kan være forskel på hvor skruerne monteres ift. hvor undersiden af stangen ender med at være. Er der forskel på de to mål, skal der korrigeres for dette. Ellers kan du ende med for lange eller for korte gardiner – selvom du har lavet dem efter mål.

Vælg skruer der passer til dine vægge, og sørg for at der er et skruefast underlag der hvor du hænger gardinstangen op. 

  • Er underlaget ikke skruefast skal der benyttes passende raw-plugs for at sikre at gardinstangen kan monteres sikkert.

Brug et vaterpas eller en laser til at sikre dig at gardinstangen hænger lige. 

Ophængning og tilpasning af gardiner

  • Stryg eller damp gardinerne før ophængning (hvis stoffet tåler det), og ret dem til så de hænger pænt.
  • Når du har hængt gardinerne op, er det en god idé at bruge tid på at tilpasse dem, så de hænger i de rette folder. Det gør det muligt at få dem til at beholde et smukt og ensartet udtryk.
  • Er gardinerne svære at få til at hænge pænt, kan du bruge en forstøver med vand til at gøre stoffet en lille smule fugtigt inden du skaber de ønskede folder. Fasthold gardinet i folderne indtil de er helt tørre – gerne længere.

Tilbehør der giver et professionelt udtryk på dine gardiner efter mål

Vægtbånd

Sy et vægtbånd i bunden af gardinet. Den ekstra vægt i sømmen giver stoffet et tungere fald, og er især velegnet til gardiner der har brug for at blive holdt på plads. 

F.eks. ved vinduer eller døre der ofte er åbne, eller hvis stoffet er tyndt og dermed ikke har ret meget tyngde i sig selv.

Vægtbånd er ikke standardudstyr i færdigsyede gardiner, men ved at tilføje dem kan du opnå et endnu smukkere udseende og bedre funktionalitet.

gardiner efter mål - vægtbånd
gardiner efter mål - førerstang

Førerstang

Vælg en førerstang eller motor til at åbne og lukke gardinet. På den måde undgår du at hive gardinet skævt, eller gøre det beskidt, når du åbner og lukker det.

Stangen monteres i den side af ardinet der vender ind mod vinduets midte. Når den ikke er i brug hænger stangen skjult bag gardinet, og påvirker derfor ikke gardinets udseende. 

Ved at montere en stang til at trække gardinet for forlænger du dine gardiners levetid, og undgår at skulle rette dem lige så meget til i hverdagen.

Konklusion

Gardiner der er tilpassede efter mål kan give dit hjem et lækkert udseende, og løfte din indretningsstil til nye højder. Der er dog flere områder du skal være opmærksom på for at opnå det ønskede udtryk: 

  • En præcis opmåling der tager højde for rummets udformning og gardinets funktion.
  • De rette materialer i en passende mængde, der giver den ønskede stemning i rummet og lader den rette mængde lys ind. 
  • Det rette tilbehør til ophængning og tilpasning, der sikrer at gardinerne opnår et professionelt udtryk. 
Det kan være svært selv at finde frem til den rigtige løsning, og for mange er det en god idé at få rådgivning fra en ekspert til at tilpasningen af dine nye gardiner. 

Selvom du selv ønsker at lave gardiner efter mål, kan et uforpligtende tilbud fra en af vores eksperter give nye perspektiver på de muligheder der vil passe til netop dit hjem.