Solafskærmning er vigtigt i ethvert hjem. Det er med til at beskytte mod sollys, reducere varme og give privatliv. Der er mange forskellige typer af solafskærmning at vælge imellem, hver med deres egne fordele og ulemper. I dette blogindlæg vil vi udforske nogle af de mest populære typer af solafskærmning til hjemmet og hjælpe dig med at finde den bedste løsning til dine behov og din personlige stil.

Solafskærmning med plissegardiner
gardinguide, hvinde trækker gardiner fra
markise gul

Hvad er solafskærmning?

Solafskærmning er en måde at regulere mængden af sollys, der trænger ind i en bygning eller et rum. Solafskærmning kan være alt fra gardiner og persienner til mere avancerede teknologier, såsom solfilm og solskærme. Udendørs kan der f.eks. monteres markiser, og indendørs kan forskellige gardintyper hjælpe med at holde solen ude. 

Formålet med solafskærmning er at skabe et behageligt og produktivt indeklima ved at reducere varme, blænding og UV-stråling. Sollys er vigtigt for at vi mennesker kan trives i et miljø, men hvis solen er for skarp eller skaber for meget varme kan det være en god idé at opsætte solafskærmning. 

ovenlysvindue med gardin - solafskærmning
mand i jakkesæt - eksempel på persienner som mørklægningsgardin
Gardinguide, fotos

Hvilke fordele er der ved at vælge den rette solafskærmning?

solafskærmning spare på budgetet

Lavere energiforbrug

Solen har en stor indvirkning på vores hjem, men ikke altid for det bedste. Hvis hjemmet ikke er udstyret med den rette solafskærmning kan den skarpe sol nemlig have en negativ indvirkning på varmeregningen. Solfilm kan i mange tilfælde være en stor hjælp til at begrænse varmeoverførslen.

Om sommeren kan overophedning pga. solens stråler skabe behov for aircondition eller ventilationsløsninger. De bruger unødig strøm og skaber desuden mere generende støj. Samtidig kan overdræven brug af f.eks. mørklægningsgardiner betyde at man må tænde for lyset selvom solen stadig er fremme, hvilket ligeledes går ud over elregningen. 

privatliv med god solafskærmning

Øget privatliv

Med den rette solafskærmning er det ikke kun solen der holdes ude, men også nysgerrige blikke. Tynde gardiner, der lader noget lys igennem, forhindrer forbipasserende i at kigge ind i stuen, men sørger stadig for at rummet bliver let og lyst at opholde sig i. 

For at opnå denne effekt, er det vigtigt, at vælge solafskærmning med nedsat sigtbarhed in mente. Markiser og solfilm er f.eks. ikke de bedste løsninger hvis du ønsker mere privatliv. Det er derfor en bedre idé at vælge lette gardiner der diffuserer lyset.

gardin guide - smukke lysdæmpende gardiner

Mere behagelige omgivelser

Selvom solen er dejlig, kan man snildt få for meget af en god ting. Skarpt sollys, der blænder, skaber dårlige forhold i boligen og er til daglig gene.

Med den rette solafskærmning bliver husets forskellige rum mere behagelige at opholde sig i, og der kan skabes en rar stemning med det rette lys.

Ved at udnytte det naturlige dagslys kan du skabe det smukkeste lys i alle rum, og udnytte solens stråler på bedste vis. 

 

Sådan vælger du den rette solafskærmning

Der er flere forhold der spiller ind når du skal vælge hvilken type solafskærming der passer bedst til dit hjem. Du kan f.eks. overveje:

  • Hvor meget lys der kommer igennem vinduet. Er der tale om et stort sydvendt vindue er der større behov for solafskærming end et lille vindue der vender mod nord.
  • Rummets funktion. Det kan være en fordel at begrænse solafskærmningen i opholdsrum, men i soveværelser er der ofte brug for mere afskærmning eller mørklægning.
  • Er der risiko for blænding? Er møblerne placeret, så man få solen i øjnene er det en god idé at opsætte solafskærmning. 
  • Påvirkningen på energiforbruget. Pga. varme fra solen kan der opstå høje temperaturer i rummet, især i sommermånederne, der kræver nedkøling. Det kan derfor være en god idé at skærme af fra solens varme. Den samme varme kan dog udnyttes i de kolde måneder til at spare lidt på varmeregningen. Hver også opmærksom på ikke at skærme af for solen i en sådan grad at det bliver nødvendigt at tænde lamper indendørs selvom solen skinner. Det kan også have en negativ effekt på energifobruget. 
  • Arkitektoniske og æstetiske hensyn. Måde udvendigt og indvendigt er det vigtigt at vælge en solafskærmning der passer til husets stil og indretning. Herunder kan du finde inspiration til den helt rigtige solafskærmningsløsning i dit hjem. 
gardin og rullegardin fra gulv til loft
gardiner efter mål - gardinstang med gult gardin i soveværelse
gardiner efter mål

Hvilke typer solafskærmning findes der?

Der findes mange forskellige typer solafskærmning. Herunder finder du forskellige muligheder for at holde solen ude, der egner sig til forskellige typer boliger. Er du i tvivl om hvilken type solafskærmning der passer bedst til dit hjem, kan du booke et uforpligtende besøg af en gardinekspert, der kan finde den helt rigtige løsning til netop din situation.

solfilm som solafskærmning

Solfilm

Solfilm er den mest diskrete form for solafskærmning, da filmen monteres direkte på vinduesglasset. Du får dermed alle fordelene ved solafskærmning, uden at opsætte løsninger der dominerer  arkitektonisk eller indretningsmæssigt. 

Det er en elegant og praktisk løsning på udfordringer med solafskærmning, der passer til alle hjem. Du kan booke et uforpligtende besøg fra en ekspert i opsætning af solfilm her.

 

solafskærmning med facadepersienner

Facadepersienner

Facadepersienner monteres udvendigt på bygningen, ofte som solafskærmning til store vinduespartier. Det er især populært i kontormiljøer, hvor der er stort behov for at sikre et behageligt indeklima uanset vejret. 

Facadepersiennerne er ofte fjernstyrede, og en populær løsning er at montere en sensor, der automatisk tilpasser persiennernes placering efter lysforholdene. 

 

gardin i lette materialer der lader lyset igennem

Gardiner

Gardiner er en naturlig del af enhver indretning, og er derfor en enkel løsning til at opnå god solafskærmning indendørs. Udover at skabe hygge kan den rette gardinløsning i mange tilfælde også opfylde de praktiske behov du har for solafskærmning. 

Lette og lyse gardiner er optimale til at diffusere sollys, og giver alle de samme fordele som andre former for solafskærmning. Du kan f.eks. vælge lyse plissegardiner til solafskærmning i kombination med mere dekorative stofgardiner, eller nøjes med et let stofgardin der kan trækkes for. 

Book et uforpligtende besøg fra en gardinekspert, for at finde den bedste løsning, her.

 

markise som solafskærmning

Markiser

Markiser er en praktisk løsning til solafskærmning udendørs. Udover at de skaber skygge på terrassen er de også gode til at skabe skyggefulde forhold inden døre. 

Markisen fungerer som et stort tagudhæng, og skaber skygge på vinduesarealet. Dermed undgår man den værste opvarmning inden i huset, og skaber samtidig behagelige uderum.

På mørkere dage kan markisen køres ind, og dermed lade mere lys ind i huset.

 

grønne skodder for vindue

Skodder

Især når man tager sydpå er mange huse udstyret med skodder. Udover det romantiske udtryk er skodderne et praktisk valg til solafskærmning – især under sydens sol.

Skodderne holder solen ude om natten og kan også lukkes midt på dagen hvor varmen er størst.
Man kan have skodderne lukkede samtidig med at vinduerne er åbne, hvilket er praktisk under varmere himmelstrøg. Ofte åbner vinduer udad i Danmark, og derfor er det kun et fåtal af danske boliger der har skodder for vinduerne.